Найти книгу: "Uks vaike valge sulg"


Uks vaike valge sulg Uks vaike valge sulg

Автор: Lille Roomets

Год издания: 0000

Toimetanud Mari Karlson Kujundanud Liis Karu 200 lk Kirjastus Tanapaev
Kerttily tundub olevat vihma kaest raasta alla sattunud. Isa saadab ta Otepaale vanavanemate juurde „narve puhkama“, aga nii pole sel maaratud minna. Esiteks ilmuvad Kerttily unedesse igasugused hoiatavad margid – amblikud, lepatriinud, valged suled –, teiseks koperdab ta morva otsa. Ja seda juba pariselt.
Kerttyli ema surmast, oe haiglassesattumisest ja tudruku voitlusest selektiivse mutismiga saab lugeda Lille Roometsa esimesest raamatust „Uks vaike valge tuvi“, mis sai kirjastuse Tanapaev 2018. aasta noorteromaanide voistlusel esikoha. Selle raamatu puhendab autor koigile neile, kes uritavad ule saada sellest, millest nad veel raakida ei suuda.
Vaike Fadette Vaike Fadette

Автор: George Sand

Год издания: 

George Sandi (Armandine-Aurore-Lucile Dupin, 1804-1876) kularomaan «Vaike Fadette» lummab meid autori siiruse ja kiindumusega oma kangelastesse sedavord, et meil ei tule pahegi kusida, kas need poisid-tudrukud ka koolis kaisid, kas nad ka lugeda-kirjutada-arvutada oskasid jms. Meid viiakse looduslahedasse maailma, kus kulvamine, aestamine, heinategu, rehepeks ja kraavikaevamine on meeldivaks ajaviiteks, olles vaga kaugel Vargamae Andrese ja Krooda tervist tapvast rugamisest. Prantsuse suure daami lapselikult naiivne nagemus maaelust paneb meid kull muigama, aga manab samas meile – maarahvast vorsunud eestlastele – silme ette lapsepolve koduaia, lohnava heinamaa, juunikuu valged ood. Viimased selles raamatus puuduvad (sest kirjaniku kodumaal laheb suvel vara pimedaks), kuid «Vaikese Fadette'i» lummuses on nad hoomatavad. George Sandi vaimseks opetajaks oli Jean Jacques Ruousseau, kes igasugust tsivilisatsiooni uleuldse eitas ja kutsus koiki «normaalseid» inimesi tagasi looduse ruppe. Pealegi vaimustus Sand veel Saint-Simoni utopistliku sotsialismi teooriast, mis eeldab korgetasemelist tootmist, tookohustuste taitmist ja koigi inimvoimete taielikku rakendamist. Ka «Vaikeses Fadette'is» pannakse koik tegelased toole, kuid too pakub neile lobu. See ka arendab ja oilistab inimesi, viies uldise heaolu ja onneni. Oma kularomaanide («Vaike Fadette», «Leidlaps Francois») tarbeks vottis George Sand kasutusele erilise stiili, omaparase lauseehituse ning esituslaadi (nn. pajatamise), mida «Vaikese Fadette'i» eestinduses puudsime ka sailitada. Ja veel. Meil on kaksikute probleemist nii vahe kirjutatud, et neile, kel kodus kaksikud, on see raamat lausa kohustuslikuks lektuuriks. Lauri Leesi

Vaikesed poeemid proosas Vaikesed poeemid proosas

Автор: Charles Baudelaire

Год издания: 

Valik tuntud prantsuse kirjaniku Charles Baudelaire'i (1821-1867) luhijutte ja -palasid Marie Underi tolkes.

Lugu valgest rastast Lugu valgest rastast

Автор: Alfred de Musset

Год издания: 

Lugu sellest, kas on voimalik leida onne, kui oled teistest erinev.

Mimi Pinson. Lugu valgest rastast. Kaks armukest Mimi Pinson. Lugu valgest rastast. Kaks armukest

Автор: Alfred de Musset

Год издания: 

Raamatusse on koondatud kolm Alfred de Musset' teost.De Musset (11. XII 1810 – 2. V 1857) tahendab prantslastele sama mis Puskin venelastele voi Byron inglastele. Niisiis on ta eelkoige poeet ja sealjuures veel romantik ning kindlasti ka oivaline jutuvestja.

Vaike lord Fauntleroy Vaike lord Fauntleroy

Автор: Frances Hodgson Burnett

Год издания: 

Ameerika kirjaniku Frances H. Burnetti (1849-1924) maailma lastekirjanduse klassikasse kuuluv lugu vaikesest ameerika poisist, kes endale ootamatult saab oma Inglismaal elava polisaadlikust vanaisa parijaks. Vaikese Cedricu aval ja sobralik loomus voidab elus ja parijais pettunud sunge lossiharra sudame ja lahendab teda taas inimestele. Cedricu imeparane kaekaik toob onne ka koigile tema ameerika sopradele.