Скачать книгу - Dekameron, Dzien dziesiaty



Ciesz sie klasyka! Milego czytania!


Dekameron Dekameron

Автор: Джованни Боккаччо

Год издания: 

1348. aastal, suure katkuepideemia ajal on uhte Firenze lahedasse villasse varjunud ruhm inimesi – seitse neidu ja kolm noormeest, kes hakkavad ajataiteks ning ohutunde peletamiseks jutustama lugusid. Kumne paeva jooksul jouab neist igauks raakida kumme lugu. Lood on erinevad – uhed ulistavad maiseid roome ja lobusid, teised hoiatavad abielukaride eest, kolmandad pilkavad kloostriasketismi ning jumalasulaste silmakirjalikkust ja liiderlikkust. Niisugune on itaalia renessansiaja suurkirjaniku Giovanni Boccaccio (1313-1375) teose «Dekameron» taust ja saja novelli sisu, mille pohjal itaalia filmirezissoor Pier Paolo Pasolini on 1970.a. loonud suureparase filmi.


Dekameron Dekameron

Автор: Джованни Боккаччо

Год издания: 

Itaalia renessansiajastu uhe suurima kirjaniku Giovanni Boccaccio novellikogu. Olgu need novellid millised tahes, nad voivad kahju tuua ja kasulikud olla nagu koik muudki asjad, ikka selle jargi, missugune nende kuulaja on. Kes ei teaks, et inimestele on vein Cinciglione, Scolajo ja paljude teiste arvates vaga hea asi, kuid kahjulik sellele, kes palavikus on? Kas me hakkame nuud utlema, et vein on halb, kuna ta on kahjulik neile, kes palavikus viibivad? Kes ei teaks, et tuli on surelikele vaga kasulik ja koguni hadatarvilik? Kas me hakkame nuud utlema, et tuli on halb, sest ta poletab maju, kulasid ja linnu? Ka relvad kaitsevad neid, kes tahavad rahus elada, ja ometi toovad nad sageli inimestele surma; iseenesest pole nad kahjulikud, kull on aga nad seda inimeste tottu, kes neid kurjasti tarvitavad. Rikutud aruga inimene ei moista uhtki sona kainelt ja nagu tal mingit kasu pole sundsatest sonadest, nonda saavad sonad, mis ehk paris sundsad pole, oige aruga inimest sama vahe maarida kui pori paikesekiiri voi maa peal olev mustus taevailu. Millised raamatud, millised sonad, millised tahed on puhamad, ullamad, auvaarsemad kui puhakiri? Kuid eks ole olnud kullalt neid, kes seda valesti tolgitsedes ennast ja teisi hukatusse on viinud? Iga asi iseenesest on millekski kolblik, kuid halva tarvitamise juures voib ta paljudele kahju tuua. Nonda on lugu ka minu novellidega. Kes neist halba nou voi halba eeskuju laheb otsima, see voib sealt ka takistamatult leida seda, mis vahest tas endas juba enne olemas oli, ja ta hakkab seda sealt valja pigistama ning kiskuma. Kes aga neist novellidest head vilja soovib saada, selle eest ei hoia nad midagi varjul, ja nad on ka alati tulusad ning sundsad, kui neid lugeda oigel ajal ja niisugustele inimestele, kelle jaoks nad on jutustatud. Kes peab lugema issameiet, tegema vorsti voi kupsetama kooki oma pihiisale, see jatku nad sinnapaika: nad ei jookse kellelegi jarele ega sunni ennast kellelegi peale, olgugi et vagatsejad vahetevahel selliseid asju ise raagivad ja ka teevad.


Onu Bella Dekameron Onu Bella Dekameron

Автор: Onu Bella

Год издания: 

Autor ja tema reisikaaslane on moodsad inimesed, kes otsivad voimalusi hinge- ja meelepuhastuseks ning kiikavad tanu autori elupagasile ja -kogemusele ka minevikku. Just vaade minevikku – labi Onu Bellaks olemise prisma – moodustab teose selgroo. Autor votab endale jutuvestja rolli ning kohati tundub, et tal pole aega lopmatult flirtida lausvalede ja fantaasialennuga.Peeter Oja: “See raamat on eriline mitte ainult ajalookasitluse, vaid ka varvikate kirjelduste poolest, mis annavad aimu, kuidas eesti inimesed XX sajandi lopus oma meelt lahutasid.”Mart Juur: “See raamat on nagu India ilma kohulahtisuseta, Egiptus ilma terroristideta, Kreekamaa ilma eurota. See on rannak sinus eneses.”


Dekameron, Dzien czwarty Dekameron, Dzien czwarty

Автор: Джованни Боккаччо

Год издания: 

Ciesz sie klasyka! Milego czytania!


Dekameron, Dzien drugi Dekameron, Dzien drugi

Автор: Джованни Боккаччо

Год издания: 

Ciesz sie klasyka! Milego czytania!